Mag verhuurder borg vragen?

Er bestaan juridisch gezien geen bezwaren tegen het vragen van een waarborgsom. Wanneer de gehuurde woning in goede staat verkeert op het moment dat jij als huurder vertrekt, dan krijg je de betaalde waarborgsom gewoon weer terug.

Verkeert de gehuurde woonruimte niet in de afgesproken staat en/of is er sprake van een huurachterstand, dan kan de verhuurder de schade verrekenen met de betaalde borgsom.

Let op: Het is sterk aan te raden om het geld voor de borg door middel van een overboeking te betalen. Op deze manier kun je altijd bewijzen dat (en hoeveel) je borg hebt betaald.

Wil je verhuurder het borgbedrag persé in contant geld ontvangen? Vraag dan altijd om een (getekend) betalingsbewijs zodat de verhuurder achteraf nooit kan ontkennen dan jij als huurder een waarborgsom hebt betaald.

Hoogte van de borg

De hoogte van de waarborgsom is normaal gesproken gelijk aan één maand huur. Betaal je een lage huur, dan kan het voorkomen dat de huurder twee maanden huur als borgsom vraagt. Over het algemeen worden borgsommen van meer dan twee maanden huur niet als redelijk beschouwd.

Schade verrekenen

Bij het vertrek van een huurder zal de verhuurder de gehuurde woonruimte inspecteren. Bij constatering van schade of andere gebreken, kan de verhuurder dit de huurder aanrekenen en vervolgens de geleden schade verrekenen met de betaalde borgsom.

Wanneer jij het als huurder hier niet mee eens bent, dan kun je een procedure starten om het door jou betaalde geld voor de borg alsnog volledig terug te krijgen.

Hierbij moet de verhuurder aantonen dat er daadwerkelijk iets aan de gehuurde ruimte mankeert en dat dit jou als huurder is aan te rekenen. Met andere woorden, de bewijslast ligt in dit geval bij de verhuurder.

Rechtsbijstandsverzekering afsluiten

Helaas is de kans altijd aanwezig dat er een geschil ontstaat tussen de huurder en de verhuurder. Bijvoorbeeld als (een deel) van de afspraken niet wordt nagekomen. Een dergelijke situatie is natuurlijk erg vervelend. Toch kun je met een goede voorbereiding een hoop tijd, energie en geld besparen.

Een goede manier om je voor te bereiden op eventuele geschillen met de verhuurder, is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Met een dergelijke verzekering ben je verzekerd voor juridische kosten en een eventuele gang naar de rechter.

Door de  rechtsbijstandsverzekeringen te vergelijken kun je de polis kiezen die bij jouw persoonlijke situatie past. De kosten van een rechtsbijstandsverzekering voor ‘wonen’ beginnen rond de 6 euro per maand en kunnen, afhankelijk van de dekking, oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand. Omdat de meeste advocaten al gauw enkele honderden euro’s per uur rekenen, scheelt het hebben van een rechtsbijstandsverzekering in veel gevallen enkele duizenden euro’s.