Pakketten en premies

Het is dus verstandig om met het kiezen van een rechtsbijstandverzekering niet over een nacht ijs te gaan. Een beoogde rechtsbijstandverzekering vergelijken met andere verzekeringen (vóórdat u hem daadwerkelijk afsluit) kan namelijk zeker de moeite lonen! Ga hierbij als eerste voor uzelf na wat uw eigen behoeften zijn. Welke terreinen wilt u persé gedekt hebben en welke zaken zijn wat u betreft minder van belang?

De meeste verzekeraars bieden een basispakket aan dat dekking biedt voor zaken met betrekking tot arbeid en inkomen, verkeer, consumentenzaken en wonen. Is dit voor u voldoende of heeft u wellicht ook behoefte aan aanvullende verzekeringsmodules voor het bezit en/of verhuur van een eigen (tweede) woning, geschillen met betrekking tot fiscale zaken en/of vermogensbeheer? Daarnaast kunt u bij veel verzekeraars ook nog kiezen voor aanvullende rechtsbijstandverzekeringen die dekking bieden bij conflicten die te maken hebben met echtscheidingen, motorrijtuigen, pleziervaartuigen of hobby’s.

En dan het kostenplaatje. Wat gaat u straks aan verzekeringspremie betalen en wat krijgt u precies voor uw geld? Moet je de jaarlijkse premie steeds in een keer betalen of kunt u er al dan niet kosteloos voor kiezen om in termijnen te betalen? Is de hoogte van de premie afhankelijk van de samenstelling van uw gezin of niet? Bij veel verzekeraars betalen alleenstaanden bijvoorbeeld minder voor hun rechtsbijstandverzekering dan verzekerden met een gezin. Staat het sowieso vast wat u per jaar aan premie kwijt bent? Er zijn tegenwoordig namelijk ook verzekeringsmaatschappijen die premie teruggeven als aan het eind van het jaar blijkt dat er meer premie is betaald dan dat er aan claims is uitgekeerd.