Verzekeren tegen juridische kosten?

Hoewel de kosten voor verschillende bedrijven nogal uiteen kunnen lopen, rekenen verzekeraars gemiddeld zo’n 500 euro aan premie per jaar voor een rechtsbijstandverzekering voor ondernemers. Aangezien advocaten niet zelden 200 euro per uur of meer in rekening brengen, betekent dit dat u met minder dan drie uur juridische ondersteuning per jaar al net zoveel kwijt bent als voor een heel jaar rechtsbijstandverzekering.

Om nog maar niet over de vergoeding van de kosten van een daadwerkelijk proces te spreken. Daarnaast kan een rechtsbijstandverzekering u een hoop kopzorgen schelen. Conflicten met werknemers, overheden, leveranciers, klanten of andere zakelijke partijen, letselschade en andere claims; uw verzekeraar regelt juridische ondersteuning en neemt u daarmee een hoop (papier)werk uit handen.

U betaalt echter wel altijd premie voor uw rechtsbijstandverzekering, ook als u er jarenlang geen aanspraak op maakt. Een eigen jurist of advocaat betaalt u alleen maar wanneer hij of zij ook daadwerkelijk voor u werkt. Misschien bent u er als ondernemer goed in om problemen te voorkomen door het maken van goede afspraken. Of bent u een geboren mediator en lost u eventuele geschillen zelf op? In beide gevallen hebt u wellicht nooit een rechtsbijstandverzekering nodig en kunt u het geld dat u anders aan premie zou betalen gewoon in uw portemonnee houden.