Zakelijke Rechtsbijstandverzekering

Bent u zzp’er of eigenaar van een groot bedrijf met veel werknemers? Lokale dienstverlener of internationaal handelaar? Wat voor ondernemer u ook bent, het is altijd verstandig om goed na te denken over welke juridische risico’s u mogelijk loopt met uw bedrijf. Vervolgens kunt u de overweging maken om u hiertegen te verzekeren.

Indekken of zelf oplossen?

Tegen bepaalde tegenvallers kunt u zich het beste goed indekken, terwijl er ook genoeg voorvallen plaatsvinden die u best zelf en dus zonder tussenkomst van een verzekeraar kunt oplossen.

Een goede rechtsbijstandverzekering kan u een hoop werk uit handen nemen op het moment dat u als ondernemer bij een lastig geschil betrokken raakt. Daarnaast vergoedt een rechtsbijstandverzekering de hoge kosten van juridische ondersteuning en een eventuele gang naar de rechtbank. Maar een rechtsbijstandverzekering kost ook geld…

Lees meer over zakelijke rechtsbijstandverzekeringen:

Ondernemingsrecht

Het ondernemingsrecht houdt zicht bezig met het recht van bedrijven met winstoogmerk, ofwel ondernemingen. Zo kunt u als ondernemer te maken krijgen met handelsgeschillen, de financiering van uw bedrijfspand, reorganisaties en een ondernemingsprocesrecht. Dit soort zaken vallen allemaal onder het ondernemingsrecht.

Arbeidsrecht

Voor zaken omtrent de verstandhouding tussen werkgever en werknemer gelden de algemene regels van het arbeidsrecht. Zo gelden er bijvoorbeeld wettelijke regels over het loon, het pensioen en het arbeidscontract. Voor meer informatie over deze regels kunt u terecht op de pagina over het arbeidsrecht.

Huurrecht bedrijfsruimte

Bij het aangaan van een huurovereenkomst van een bedrijfs- en kantoorruimte gelden er wettelijke bepalingen. Zo gelden er regels over het wijzigen van de huurprijs, kun je te maken krijgen met een wanprestatie van de verhuurder, of bestaat er onenigheid over het beëindigen van de huurovereenkomst. Voor meer informatie, zie huurrecht bedrijfsruimte.

Verschillende rechtsvormen

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering komt vaak goed van pas als u met partijen in conflict raakt. De rechtsvorm van uw bedrijf is daarbij bepalend voor uw persoonlijke aansprakelijkheid.

Er zijn rechtsvormen waarbij u en uw eventuele partners/mede-eigenaren ook met het privévermogen aansprakelijk zijn. Zo bent u als eigenaar van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) ook met uw privévermogen aansprakelijk voor eventuele opgelopen schulden.

Ook zijn er rechtsvormen die rechtspersoonlijkheid hebben, zoals de besloten vennootschap (bv) en de naamloze vennootschap (nv). U bent als eigenaar/directeur van een kapitaalvennootschap in principe niet persoonlijk verantwoordelijk (met uw privévermogen)voor eventuele schulden.

Lees meer over ondernemingsrecht en rechtsvormen:

Zakelijke rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken

Een rechtsbijstandsverzekering kan u als ondernemer helpen bij het afhandelen van lastige geschillen rond uw bedrijf. Dit kan u niet alleen veel tijd en energie schelen; u kunt er ook een hoop geld mee besparen.

Omdat elk bedrijf specifieke juridische behoeften kent, is het raadzaam om het aanbod rechtsbijstandsverzekeringen te vergelijken. Op deze manier kunt u een verzekering kiezen die is afgestemd op de behoeften van uw bedrijf.