Schadevergoeding afdwingen? Verzeker je van rechtshulp

Omdat iedereen dagelijks op verschillende manieren financiële risico’s loopt is het zeker de moeite waard om een rechtsbijstandverzekering te overwegen. Een ongeluk(je) zit in een klein hoekje en een misverstand kan zomaar ontstaan.

De veroorzaker van de schade

Met geluk heeft u op zo’n moment te maken met een redelijke partij en komt u er in goed overleg samen uit. Helaas blijkt de praktijk maar al te vaak anders.

Er is bijvoorbeeld niet bekend wie verantwoordelijk is voor de schade, de veroorzaker van de schade ontkent verantwoordelijk te zijn, interpretaties over de inhoud van een overeenkomst kunnen verschillen en meningen over de wijze en/of hoogte van de schadevergoeding kunnen uiteenlopen.

Geschil aan de rechter voorleggen

Wanneer u en de betrokken persoon of partij er samen niet uitkomen, dan is het niet ondenkbaar dat het geschil voor de rechter gebracht moet worden. Iets wat tegenwoordig overigens steeds vaker gebeurd, met name wanneer de belangen aanzienlijk zijn.

De kans is groot dat u in dat geval juridische ondersteuning nodig hebt in de vorm van advies, hulp bij het opstellen van brieven tot vertegenwoordiging door een advocaat. De kosten voor rechtshulp kunnen al snel hoog oplopen.

Dekking van de kosten

Loopt het conflict vervolgens daadwerkelijk uit op een rechtszaak dan komen daar de proceskosten nog bij. Een goede rechtsbijstandverzekering dekt deze kosten, voorziet u van de benodigde juridische bijstand en neemt u daarmee de zaak uit handen.

De premie die u voor een rechtsbijstandverzekering betaalt is vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld alleen al het uurtarief van een advocaat. Daarnaast kunt u met het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering ook direct uw partner of gezin meeverzekeren.

Let op: De verschillende verzekeraars bieden ieder hun eigen verzekeringsproducten aan. Rechtsbijstandverzekeringen kunnen meestal met verschillende dekkingspakketten (modules) gekozen worden. Let bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering dan ook goed op dat u de juiste modules kiest voor uw situatie.