Schade

Schade: volgens de Van Dale ook te verwoorden als “nadeel”. Schade is dus de mate waarin u door een situatie of voorval benadeeld bent; een nadeel dat u niet had gehad wanneer het betreffende voorval of die ene situatie zich niet had voorgedaan.

Concreet en herkenbaar

Schade kan heel concreet en herkenbaar zijn. Materiële schade aan een auto of bijvoorbeeld een huis. Schade kan ook betrekking hebben op een persoon. Iemand kan zowel lichamelijk schade lijden (gewond raken) als geestelijk schade lijden (getraumatiseerd raken).

Minder tastbare schade

Maar schade kan ook minder ‘tastbaar’ zijn. Er kan zelfs al sprake zijn van schade vóórdat het betreffende nadeel zich daadwerkelijk heeft voorgedaan.

U koopt bijvoorbeeld een nieuwe woning. Na verloop van tijd ontdekt men dat de bodem in de wijk verontreinigd blijkt te zijn door nabijgelegen industrie. Dit kan de waarde van uw woning aanzienlijk verminderen.

Dit nadeel zult u wellicht niet direct in uw portemonnee voelen, maar u zult er wel mee te maken krijgen wanneer u de woning weer wilt verkopen. Ondanks dat u dit nadeel dus niet per direct ondervindt, spreekt men toch van geleden schade.

Meer informatie over schade